Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een proactieve houding van werkgevers

Het zal de meeste van jullie niet ontgaan zijn, dat er een krapte op de arbeidsmarkt is. Vorige week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over het aantal vacatures in Nederland. Het aantal vacatures bereikt een recordaantal.

 

Bron: CBS

Wat mij betreft is dit geen verrassing. Er is al een tijd een krapte op de arbeidsmarkt, maar het stijgt nu naar nieuwe hoogte. Dat vraagt om een andere aanpak.

De meeste werkgevers vragen om een proactieve werknemer. Maar beste werkgever, ook jij als werkgever zou proactief moeten zijn! Er zijn nog genoeg bedrijven, die pas aan werven denken op het moment, dat zij zicht hebben op een concrete vacature. De ene werkgever heeft beter zicht op zijn personeelsplanning op middellange en lange termijn dan de andere. Maar het wordt tijd, dat ook de kleinere werkgever zich bewust wordt van de arbeidsmarkt. Je komt er niet meer mee weg om je vacature op een (gratis) vacaturebank en je eigen website te zetten. Natuurlijk moet je dat ook doen. Maar zelfs, of misschien wel juist, de kleine werkgever zou proactief bezig moeten zijn met zijn arbeidsmarktcommunicatie.

Met alle liefde zou ik uit willen wijden over een strategische personeelsplanning, een strategisch arbeidsmarktcommunicatieplan, een recruitmentplan of employer branding. Voor mij allemaal dingen ,die van belang zijn. Voor jou als lezer misschien wel termen, waarvan je denkt, waar heeft ze het over? Het antwoord hierop doet er niet toe. Doet er niet toe? Nee. Volgens mij is het veel interessanter om te weten, wat je moet doen om je doel te bereiken. En laten we ervan uitgaan, dat je op termijn, korte of lange termijn, personeel nodig hebt. Laten we kijken naar je huidige situatie en laten we ook kijken naar waar je naartoe wilt.

Wat heb je nodig? Volgens mij een concreet plan, met concrete acties. En het mooie van dit alles? Je bent toch bezig met een strategische personeelsplanning en allerlei andere mooie HR tools. Wat is het verschil? De manier waarop. Ik help je om op een praktische manier met deze HR tools te werken.

By | 2018-08-21T20:01:25+00:00 augustus 21st, 2018|Blog|0 Comments