Het gaat met heel veel bedrijven in Nederland goed. Sommige groeien als kool en breiden daarbij ook hun personeelsbestand uit. Voor bedrijven die HR al in huis hebben, kan dit betekenen dat zij uit kunnen breiden. Maar wat nou als je niks in huis hebt op het gebied van HR? Dan kan de zoektocht naar een HR-professional nog weleens lastig worden.

Je hebt HR-professionals met veel of weinig ervaring, maar ook met of zonder specialisme. Volop keuze zou je dus zeggen. Daarbij komt nog, dat je ook de keuze hebt uit een ZZP’er of iemand die bij jou in loondienst komt.

Belangrijk is dat je eerst kijkt naar wat je nodig hebt. Waar heb jij behoefte aan in jouw bedrijf? Moet de HR-professional bijvoorbeeld zich gaan bezighouden met het aannemen van nieuw personeel, de personeelsadministratie, de salarisadministratie of heb je iemand nodig die jou adviseert over je huidige personeel en meekijkt en denkt over je toekomstige personeelsbeleid?

Niet voor niets kijk ik met mijn klanten, waar de behoefte ligt op het moment, dat er mogelijk een vacature komt. Het is belangrijk om vooraf kritisch te kijken naar wat je nodig hebt. Naast kritisch moet het ook realistisch zijn. Want we willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar weten vaak ook wel, dat het niet realistisch is wat we vragen. Jouw eigen product of dienst is ook erg waardevol voor je klanten. Dat vraagt over het algemeen een bepaalde investering. Een goede HR-professional is ook een investering, maar als je gaat voor degene die bij jou en je bedrijf past, dan is dat het zeker waard.

Een tip om goed in beeld te krijgen wat je bedrijf nodig hebt, is om het eens op papier te zetten. Wat wil je uit handen gaan geven, wat verwacht je dat de professional gaat doen, wat is je budget, moet iemand nog bepaalde competenties hebben. Zet al dit soort vragen en de antwoorden daarop op papier. Laat het eens een dag liggen en kijk er dan nog eens naar. Klopt het nog steeds wat daar staat? En is de vraag die je daaruit kan formuleren realistisch?

Op het moment dat je dit soort punten helder hebt, kun je ook gaan kijken naar de vorm van de ondersteuning. Heb je iemand voor meerdere uren per week nodig, of is de hulp die je kan gebruiken minder structureel. En moet iemand daarvoor fysiek bij jou aanwezig zijn of niet? Dat helpt namelijk ook weer met het maken van de keuze of je iemand in wil huren of iemand in dienst wil nemen.

Uiteraard zie ik als HR-professional met een eigen bedrijf heel veel mogelijkheden op het gebied van het inhuren van iemand. De kosten van iemand inhuren, wordt vaak als duur gezien. Men bedenk dat inhuren duurder is als iemand in dienst nemen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Want als je iemand inhuurt hoef jij geen loonbelasting, verzekeringen en vakantie te betalen, want deze kosten zijn voor degene die jij inhuurt. Daarnaast biedt het ook nog veel meer flexibiliteit.

Maar wat je ook kiest, kies altijd de HR-professional die bij je past. Die past bij hetgeen wat jij vraagt, maar ook die past bij jou als persoon en bij jouw bedrijf. Dat is wat mij betreft de sleutel tot een succesvolle samenwerking.